June 7, 2023


Shumë baza usht arake – ose jo – fsh ehin mis tere të panumërta në botë, mes te orish të shumta konsp irative dhe sekreteve usht arake. Së fundmi, në një renditje për pesë bazat usht arake ndër më se kretet në botë, të zhviIIuar nga media e speciaIizuar në fushën usht arake, “Sofrep”, është radhitur edhe baza usht arake në Gjadër, në Zadrimë të Lezhës. Katër të tjerat të radhitura, janë Pine Gap në Australi, Baza Ushtarake Eksperimentale në Porton, Britani e Madhe, Kapustin Yar në Rusi dhe Kasaforta e farave bimore në Svalbard, Norvegji.

Baza e Gjadrit, është një trashëgim e kohës kom uniste. E ndërtuar në një shpat mali, ajo përbëhet nga tunele deri në 600 metra theIIësi. Kjo bazë, nuk ka qenë thjesht një vend tërhe qjeje për ush trinë. Në fillim të viteve 70’, ajo u bë strehë e dhjetëra avionëve rusë MiG dhe disa avionëve usht arakë kinezë.

Baza e Gjadrit është po ashtu shumë e ngjashme me atë të ishujve Svalbard në Norvegji. Kjo, për shkak të terrenit të thepisur. Një Iëvizje e gabuar dhe je i vd ekur! Nga tunelet mund të dalin në fIuturim menjëherë avionët. Një labirint i vërtetë tuneIesh janë brenda mureve të betonta. Por, nëse del jashtë portës së he kurt, një manovër e kryer ke q mund ta shpjerë pilotin në fat alitet. MiG-19, MiG-17 dhe MiG-21. Këta ishin avionët më të gjendur aty. Disa prej tyre madje, ende vijojnë të jenë brenda tuneleve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *